Darvas Iván és 1956

 

Darvas Iván
MTI - Keleti Éva felvétele, 1972
Forrás: OSZMI
 
Darvas Iván tevékenyen részt vállalt az 1956-os forradalomban, egyebek mellett kiszabadította Attila bátyját a börtönből, akit hazaárulással, kémkedéssel vádoltak, és nagyon hosszú ideig úgy tűnt, fel fogják akasztani. Aztán tíz évet kapott. Darvas Ivánt 1957 májusában tartóztatták le és kisamnesztiával 1959. április 4-én szabadult. Ám az igazi megpróbáltatás számára csak ezután következett.

„A kiszabadulásom után a metróépítésnél segédmunkásként dolgoztam. Az Astoriánál, negyven méterrel a földfelszín alatt egy zsaluzóbrigádnak voltam a tagja. Egyszer jelentkeznem kellett a pártirodában. Bementem és közölték velem, hogy áthelyeznek, holnaptól már Kispestnagyonmessze kell dolgoznom.

Akkortájt én pont az Astoria mellett laktam. Kérdeztem, hogy ugyan mi a kifogásuk ellenem, nincsenek megelégedve a munkámmal? Azt mondták, semmi kifogásuk nincs, csak nagyon szem előtt vagyok. Mondom, mi az, hogy szem előtt vagyok?! Negyven méterrel a földfelszín alatt? Erre levettem a csizmámat, ami a vállalaté volt, és odavágtam. Se a munkakönyvemet, se az addig járó fizetésemet nem vettem fel.
 
Ezután egy kézműipari szövetkezetnél voltam műanyagfröccsöntő egy pincében, azóta is utálom a műanyagot. Csak 1965-ben írhattam alá ismét budapesti szerződést, annak az embernek a színházánál – Várkonyi Zoltánnál –, aki egész művészi pályám fő csillaga volt. Egészen a haláláig ott is maradtam nála a Vígszínházban.”

Tihanyi Péter beszélget Darvas Ivánnal. Hetek, 1998. június 27.

 
2020.03.31