Előadóművészeti Osztály

Image
színházi nézőtér

Szakmai feladatainak jellege alapján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet keretein belül működő Előadóművészeti Osztály két egységet foglal magában: az egyik a Pályázati és Projektkoordinációs Iroda, a másik az Intézeti Elemző, Leíró és Módszertani Munkacsoport.

 

PÁLYÁZATI ÉS PROJEKTKOORDINÁCIÓS IRODA

Alapfeladata az elsősorban az előadó-művészeti szféra és a magyar kulturális élet támogatásának és gazdagításának céljából életre hívott pályázati programok előkészítése és lebonyolítása. Programjaink:

 

"Köszönjük, Magyarország" program

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága a 40/2020 (III.11.) Korm. rendelettel Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet kihirdetése óta dolgozik a károk felmérésén és enyhítésének megoldásán: ennek keretében kialakította az előadó-művészeti szféra támogatásának rendszerét, és 2020-ban 1 milliárd, 2021-ben 2 milliárd forintot csoportosított át a független művészek megsegítésére.  A támogatás lehetőséget kíván teremteni az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására – ezt segíti elő a pályázatok előfinanszírozási rendszere –, valamint arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek: bemutathassák új műveiket, folytathassák alkotómunkájukat, találkozhassanak közönségükkel.

 

Csontváry program

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterében útjára indított felsőoktatási kulturális programja, az egyetemi hallgatók tanrendjébe szabadon választható tárgyként beilleszthető programsorozat, amelynek keretében magyar és külföldi hallgatók a Csontváry Programhoz csatlakozó kulturális intézmények által kínált előadásokon és azokat kísérő művészetpedagógia foglalkozásokon díjmentesen vehetnek részt az egyetem által meghatározott részvételi keretek szerint.

 

Mező Ferenc program

A Kultúráért Felelős Államtitkárság 2021-ben elindított, sportakadémiákat támogató kulturális programja, amely célkitűzését tekintve szervesen illeszkedik az elmúlt évek során életre hívott azon kulturális támogató programok sorába (Lázár Ervin Program, Csontváry Program, Operakaland), amelyek nemzeti kultúránk és az egyetemes kultúra kiemelkedő értékeinek elérhetővé tételével igyekeznek hozzájárulni a felnövekvő generáció kiegyensúlyozott lelki-szellemi fejlődéséhez. 

 

INTÉZETI ELEMZŐ, LEÍRÓ ÉS MÓDSZERTANI MUNKACSOPORT

Átfogó, a magyar nyelvű színjátszás egészére vonatkozó független történeti és tudományos kutatói, adatszolgáltatói és elemzői feladatai mellett, szakmai képzési és ösztöndíjprogramok előkészítésével és megvalósításával, valamint színházszakmai kiadványok megjelentetésével foglalkozik.

 

Szakírói kurzus

Tíz hónapos gyakorlatorientált képzési program felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók számára a Petőfi Kulturális Ügynökég és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében.
Célja, hogy a hallgatók belülről ismerkedjenek meg azzal a közeggel, amelyről tudósítanak és véleményt formálnak; bepillantást nyerjenek a színház és cirkusz munkájába, az előkészületi és a próbafolyamatokba. A program keretében kiemelt figyelem irányul a határainkon kívül dolgozó magyar társulatok alkotásaira, az előadásnéző turnékra, fesztiválokra.

 

Színháztudományi Szemle

A negyvenhárom éves múlttal rendelkező Színháztudományi Szemle a közeljövőben nemzetközi folyóiratként, digitális és nyomdai kiadvánnyal tér vissza a kultúra globális színterére. A 2000 után megjelent kiadványok ITT elérhetők, a 2000 előtti lapszámok elérhetők a Hungaricana oldalán.

2022.05.10