Nemes nyomokon

Image

Nemes nyomokon

Színház a kolozsvári Farkas utcában
Location
Bajor Gizi Színészmúzeum
1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.
Date
2021. September 24. - 2022. May 20.
szerdától vasárnapig 14 és 18 óra
A Farkas utcai színház homlokzata, 1850 körül
 
Az első kőből épült magyar színház a kolozsvári Farkas utcában 1821. március 12-én nyitotta meg kapuit. A színházavatás kétszáz éves évfordulója alkalmából kamarakiállítással emlékezünk az erdélyi magyar színjátszás állandó otthonára, jeles eseményeire és kiváló színészi teljesítményeire.
 
„Nemcsak azért első, mert történetileg a legrégibb, hanem azért, mert a magyar művelődésnek, a magyar nemzeti gondolatnak tett szolgálatai elsővé avatják.” – írta Janovics Jenő A Farkas utcai színház című kötetében. A kolozsvári színjátszás úttörői legfőbb célkitűzésüknek még az anyanyelv elterjesztését, az erkölcsök nemesítését és a hazafias érzület felkeltését tekintették. Később, a polgárosulás időszakában a művészi munka került a középpontba: az európai és magyar drámai hagyomány darabjai kiemelkedő színészek tolmácsolásában kerültek színpadra.
 

E. Kovács Gyula Shakespeare: Lear király címszerepében
Kolozsvár, 1873. Veress Ferenc felvétele
 
A Farkas utca színház
Felvétel az 1870-es évekből

A Farkas utcai színház 1906-ig adott otthont az országos rangra emelkedett kolozsvári színjátszásnak. A XIX. század elején még korszerűnek számító színházépület – a későbbi átalakítások ellenére – a századforduló táján egyre kevésbé tudott megfelelni a művészi és nézői igényeknek, illetve tűzbiztonságát sem sikerült megnyugtatóan rendezni. Az emblematikussá vált épületet hiába keressük a mai Kolozsváron, 1934-35-ben lebontották, helyén modern stílusú diákházat emeltek.

Tárlatunkban a Farkas utcai színház nyomába eredve a fennmaradt fotók, színlapok, tervrajzok, kéziratok, emléktárgyak és visszaemlékezések segítségével idézzük meg a színház múltját, nehéz és dicsőséges korszakait.
 
Kurátor: Huber Beáta
Látvány és kivitelezés: Mihalkov György
 
 
A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai program, Megjöttek a színészek! címmel játékra hívja a felsőtagozatos és gimnáziumi osztályokat. Az alkotó képzeletnek is teret engedő szerepjátékban a részt vevők a vándorszínészek életébe nyerhetnek bepillantást.
 
Kiállításaink az ÉV VÉGÉIG INGYENESEN látogathatók az egészségügyben dolgozók és a kíséretükben érkező családtagjaik számára. Mi ezzel szeretnénk kifejezni megbecsülésünket és köszönetünket az áldozatos munkájukért. A jogosultság bármilyen arra alkalmas dokumentum felmutatásával, a múzeumi jegypénztárnál igazolható!
 
Tárlatvezetést csak kis létszámú csoportok számára tartunk, előzetes bejelentkezés szükséges a 06-1-225-3161 telefonszámon vagy a bgm@oszmi.hu e-mail címen.
 
A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramokról honlapunkon és Facebook-oldalunkon adunk tájékoztatást, valamint érdeklődni lehet Szebényi Ágnesnél (szebenyi.agnes@oszmi.hu) ; Tel.: +36 1 375 11 84/106)