MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink ára: 1200 Ft/diák (kísérőknek ingyenes)
Előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges!
A foglalkozások helyszíne a Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
 
Érdeklődni és jelentkezni lehet az alábbi elérhetőségen: muzeumpedagogia@oszmi.hu
 

FELNŐTT PROGRAMOK:

Szebényi Ágnes (közművelődés): tel.: 061 375 1184/106-os mellék; e-mail: szebenyi.agnes@oszmi.hu
 

 

A VÁNDORSZÍNÉSZ PETŐFI – TÁRSASJÁTÉK  

Image
Petőfi-kiállítás_múzeumpedagógia

 

A foglalkozás megismerteti a diákokkal Petőfi Sándor életének azon időszakát, amikor vándorszínészként járta az országot. Bepillanthatnak a vándorszínészek életébe, mindennapjaiba. Egy társasjáték keretében társulatokat alakítanak, majd kreatív feladatok során eljutnak egy előadás létrehozásáig és korabeli jelmezekben színre is léphetnek.  

Ajánlott korosztály: általános iskola felső tagozat és középiskola

 

A KÖLTŐ ÉS A NEMZETI SZÍNHÁZ

Image
Petőfi-kiállítás_múzeumpedagógia_2

A foglalkozás témája Petőfi Sándor és a Pesti Magyar Színház (Nemzeti Színház) kapcsolata. A költő 1839-ben itt kezdi színházi mindenesként a pályafutását, és 1844. október 12-én itt lép fel utoljára Szigligeti Ede: A szökött katona című darabjában. A foglalkozás során felmerülő kérdésekre a diákok játékos feladatokkal találják meg a válaszokat. Hol voltak az első magyar nyelvű színjátszóhelyek? Kik voltak a korszak híres színészei, színésznői? Milyen színházi kifejezéseket használtak Petőfi korában? Miért volt a Nemzeti Színháznak büntetőkönyve? Milyen színpadi gesztusrendszert használtak a vándorszínészek? A foglalkozás végén a diákok felvehetik az ekhós szekér jelmezeit és fölléphetnek a vándorszínpadra. 

Ajánlott korosztály: általános iskola felső tagozat és középiskola

 

JÁTSSZUNK JÁNOS VITÉZZEL A VÁNDORSZÍNÉSZEK SZÍNPADÁN

Image
Petőfi-kiállítás_múzeumpedagógia_3

 

A foglalkozás során belebújhatunk János vitéz bőrébe és az is kiderül, hogyan etette meg kősziklával az óriást, vagy hogy miért takarta be a griffmadár kicsinyeit köpenyével, sőt még az is előfordulhat, hogy játékosan vizet facsarunk a felhőkből. A végén a diákok fölpróbálhatják Kukorica Jancsi huszár jelmezét, vagy Iluska tündérruháját, és fölmehetnek a színpadra. 

Ajánlott korosztály: általános iskola felső tagozat 

 

IRODALMI SÉTÁK A SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

 

A Kulisszák között című állandó kiállításunk a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, alkotóin. Mivel a színház műfaja ezer szállal kötődik az irodalomhoz - elsősorban a drámákhoz - így kapcsolódik az irodalom a kiállításban látható műtárgyakhoz. E metszéspontokat szeretnénk megmutatni és mélyebb összefüggéseiket fölfedni a diákok aktív részvételével. E felfedező túrához összeállítottunk egy feladatlapot a diákok számára és egy módszertani segédanyagot az őket kísérő pedagógusok számára. Ajánljuk akár a látogatást megelőzően letöltésre, a témával való ismerkedés céljából, de együtt is használhatjuk a tárlatvezetés során, sőt, akár érettségi tételként is feldolgozható. A későbbiekben szeretnénk bővíteni a tematikát, hogy a színházi múlt és jelen egyre közelebb kerülhessen e korosztályhoz.
Feladatlap diákok számára ITT
Segédanyag pedagógusok számára ITT
 
Ajánlott korosztály: középiskolások
 
 

KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOK - RENDEZŐI KONCEPCIÓK

 

Drámákkal és előadásokkal foglalkozunk az irodalom órákon megismert művek színpadi feldolgozásain keresztül. Az OSzMI audiovizuális archívumából válogatott színházi felvételekkel egyrészt bevezetjük a diákokat az előadáselemzés világába, másrészt vizsgáljuk a különböző rendezői koncepciók érvényességét egy-egy korszakban.
 
Választható művek listája:
Shakespeare: Rómeó és JúliaCsehov: Sirály; Örkény István: Tóték

 

Ajánlott korosztály: középiskolások

 

SZÍNHÁZI ISMERKEDŐ

 

A foglalkozás a Bajor Gizi Színészmúzeum Kulisszák között című állandó kiállításához kapcsolódik, annak befogadását segíti elő. Célja, hogy közelebb hozza egykori színházi személyiségeken keresztül a 19-20. század színházi kultúráját a résztvevő diákokhoz. A feladatok a szerepjátszó, megfigyelő és kreatív improvizációs képességeket fejlesztik, az érvelés technikájának elsajátítását, gyakorlását célozzák. A fiatalok mindeközben a magyar színháztörténet egyes jelenségeiről kapnak ismeretet (Nemzeti Színház, rendezőegyéniségek, híres színészeink és színésznőink élete, a sztárkultusz kialakulása, stb.).

Ajánlott korosztály: középiskolások

Időtartam: kb. 90 perc

 

OLVASÓPRÓBÁTÓL A PREMIERIG

 

Állandó kiállításunkhoz kapcsolódó, korosztályokra szabott játékos tárlatvezetéseket kínálunk, melyekkel célunk a színházi alkotófolyamat bemutatása kreatív gyakorlatokon, dramatikus játékokon keresztül.

Az előadás létrehozásának különböző fázisaival és az ezekhez társítható színházi szakmákkal ismerkednek meg a részvevők. Mit csinál egy rendező, egy ügyelő, egy díszlettervező? Mi a színész munkája egy előadásban? Kik azok, akiket nézőként sosem látunk, nélkülük mégsem lehetne előadás? Szakemberek bőrébe bújva próbálhatják ki a résztvevők a színházi munka nehézségeit és szépségeit.

 

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Időtartam: kb. 45-60-90 perc


RENDHAGYÓ ILLEMTAN JELMEZES ÖLTÖZKÖDÉSSEL

Játékos feladatokon keresztül megismerkedünk az alapvető és hagyományos illemszabályokkal, amit minden úrnak és úri hölgynek ismernie kell, majd jelmezek segítségével átváltozunk régi korok primadonnáivá és bonvivánjaivá. A híres szerepekhez tartozó jelmezekből másolat készült, hogy bárki át tudja érezni, milyen lehet egy karakter megformálása a színpadon. Színházi jelmezbe bújva máris izgalmasabbá válik egy múzeumi látogatás.

 

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Időtartam: kb. 90 perc


SZÍNHÁZI VETÉLKEDŐ

A program elsősorban a diákok kreativitására, fantáziájára épít, nem színházi ismereteikre. Puzzle, különféle keresőjátékok, helyzetgyakorlatok, rendhagyó olvasópróba, reklámfilm készítése és sok más mulatságos és tanulságos feladat viszi őket közelebb a színház világához.

 

Ajánlott korosztály: általános- és középiskolások

TEMATIKUS KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

A színház műfaja lehetőséget teremt arra, hogy betekintést nyerjünk olyan szakmák világába, mint a bábkészítés vagy a díszlet- illetve jelmeztervezés.

A következő kézműves foglalkozásokat kínáljuk: bábkészítés különféle bábtechnikákkal, színházi makett készítés, árnyszínház készítés, díszlet-és jelmeztervek készítése, jelmezes baba készítés, őko programok az újrahasznosítás jegyében.

 

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

JELES NAPOK

Jeles napokhoz kapcsolódunk színházi programokkal és kézműves foglalkozásainkkal:

Január 22. magyar kultúra napja
Március 27. színházi világnap
Április 11. költészet napja
Április 22. föld napja
Szeptember 21. magyar dráma napja

 

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások