Embernek röpülni boldogság

Image
Latinovits-portré

Embernek röpülni boldogság

Latinovits Zoltán (1931–1976)
Location
Bajor Gizi Színészmúzeum
1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.
Date
2021. October 31. - 2023. March 15.
szerdától vasárnapig 14 és 18 óra
„A színész halála után csak emlékek maradnak. Játékemlékek, kellékek. Halálával művészete megszűnik. A kortársak halálával emléke is kivész. Festmény vagy fénykép marad utána, halott mozgókép, valamely régi pillanat viaszlemeze, kellékek, rossz kalap, sétabot, sír. Élete szűntével varázsa is megszűnik” – írta Latinovits Zoltán a Ködszurkáló című, 1973-as művében.
 

Tárlatunk a Latinovits-legendán áttörve megidézi az alkotás minden gyötrelmével, örömével, bánatával küzdő, teremtő ember alakját. Bemutatja azt a társadalmi környezetet, melyben a meg nem értett művész létezett, bár voltak támogatói és szövetségesei, az ellenfelek nagyobb táborba tömörültek. Hivatalos levelek, szerződések, kritikák, újságcikkek tanúsítják, hogyan szűkült egyre keskenyebbé művészi tevékenységének színtere, hogyan akadályozták küldetésének beteljesülését.

A kiállításban hangsúlyosan megjelenik Latinovits előadó-művészi tevékenysége is, melyet nemzetépítésnek tartott: a múlt költőinek hangján kortársaihoz szólt. Rövidre szabott művészi pályáját sok ezer ember követte kitüntetett figyelemmel, tragikus halála az egész országot mélyen megrendítette.

 

Kurátor: Gajdó Tamás 
Főmunkatárs: Kovács Emőke
Látványterv: Kemény Gyula
Arculat és tipográfia: Bogdándy Gábor

Kiállításaink az ÉV VÉGÉIG INGYENESEN látogathatók az egészségügyben dolgozók és a kíséretükben érkező családtagjaik számára. Mi ezzel szeretnénk kifejezni megbecsülésünket és köszönetünket az áldozatos munkájukért. A jogosultság bármilyen arra alkalmas dokumentum felmutatásával, a múzeumi jegypénztárnál igazolható!

 
Tárlatvezetéshez előzetes bejelentkezés szükséges a 06-1-225-3161 telefonszámon vagy a bgm@oszmi.hu e-mail címen.
 
A kiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramokról honlapunkon és Facebook-oldalunkon adunk tájékoztatást, valamint érdeklődni lehet Szebényi Ágnesnél (szebenyi.agnes@oszmi.hu) ; Tel.: +36 1 375 11 84/106)