Színészkatonák, fogolyprimadonnák

Image
Leányvásár - Berezovka

Színészkatonák, fogolyprimadonnák

Front- és hadifogolyszínházak az első világháborúban

Az első magyar tábori színház 1917. április 3-án Lembergben mutatkozott be. A társaság nehéz körülmények között játszott, fűtetlen faszínház vagy földalatti fedezékszínház és jéghideg öltöző várta a színészeket. Bőségesen kárpótolta azonban őket a lelkes fogadtatás.

A front túloldalán sem hallgattak a múzsák, az orosz hadifogságba került katonák – hivatásos művészek irányításával – színházat alapítottak, hadifogolyszínházat. Többnyire vígjátékokat, operetteket és kabaréműsort játszottak. A csárdáskirálynőt emlékezetből, újrakomponált zenével és librettóval adták elő. A krasznojarszki Tiszti Színházban Vereczky Szilvia szerepében Minyó Andor lépett színpadra…

A kiállítás azokat a különleges színházi formákat mutatja be, melyeket az első világháború a fronton és a hadifogolytáborokban hívott életre. A háború végén a színészkatonákat leszerelték, a táborokat feloszlatták, a színházi együttesek elbúcsúztak a közönségtől, s mindenki megpróbálta ott folytatni életét, ahol a bevonulás előtt abbahagyta. A frontszínházak dokumentumait, a hadifogolyszínházakból hazamenekített relikviákat azonban féltve őrizték, élményeiket lejegyezték. A kiállítás anyagát ezek a ritka, különleges fényképek, színlapok, grafikák illusztrálják.

AZ EGYES MOLINÓK TEMATIKÁJA:

1-3. molinó:
Az első magyar frontszínház megalakulása és működése valamint egyéb színházi események a frontokon
 
4-10. molinó:
A magyar nyelvű hadifogolyszínházak működése Szibériában:
A kiállításban bemutatott hadifogoly-társulatok ismertetése ( 2 molinó)
Primadonnák a hadifogolyszínpadokon (1 molinó)
Színpadok, szcenográfia (1 molinó)
Színházi lapok (1 molinó)
Az előadott darabok (2 molinó)
 
11-12. molinó:
A hátország színházi élete a világháború alatt (színészkatonák, háborús témájú színdarabok, sebesültek illetve hadiözvegyek javára rendezett estek, színielőadások stb.)
 

A látvány korabeli háborús filmhíradó-részletek vetítésével egészül ki, melyeket az installációba beépített LCD televízión tekinthetnek meg a látogatók. A filmvetítés alatt olyan közismert korabeli operett-részleteket hallhatnak a látogatók, melyeket a harcok szünetében, illetve a hadifogolytáborokban is hallhattak / énekelhettek a katonák.

 
A kiállítás kurátora: Csiszár Mirella, Sipőcz Mariann
Látványtervező: Juhász Tibor
Grafikai munka: Szabó Lívia
 
 

A KIÁLLÍTÁS RÉSZÉT KÉPEZI:

13 darab 200x100 cm méretű fa tartószerkezet (12 molinóhoz + 1 LCD Tv-hez)

SAMSUNG UE 32 F5300 típusú smart LED televízió

4 darab 85x180 cm méretű, öntapadó, víztiszta fóliára nyomott molinó (nem feltekerhetők)

8 darab 85x180 cm méretű, festővászonra nyomott molinó (feltekerhetők)

180x240 cm méretű festett függönyrekonstrukció: A krasznojarszki tiszti színház függönye (feltekerhető)

 
 
 
INFORMÁCIÓ:
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 1013 Budapest, Krisztina krt. 57. Tel.: 06-1-375-1184, e-mail: oszmi@oszmi.hu