SZCENIKAI GYŰJTEMÉNY

A gyűjtemény díszlet- és jelmezterveket, muzeális és kortárs jelmezeket, kellékeket és díszlet-maketteket őriz.

A hétezer darabot számláló díszlet- és jelmeztervek gyűjteményének legrégibb darabját, a 17. század végén – 18. század elején keletkezett Soproni jezsuita díszletkönyv lapjait az intézet 1965-ben vásárolta meg a soproni Storno-családtól.

A kollekció olyan jelentős színpadművészek életművét reprezentálja, akik a színpadtechnika megújítását, a korszerű látványelemek alkalmazását tűzték ki célul. A kutatók többek között Spannraft Ágoston, Kéméndy Jenő, Oláh Gusztáv, Upor Tibor, Vörös Pál, Vogel Eric, Jaschik Álmos, Fülöp Zoltán, Gara Zoltán, Márk Tivadar, Nagyajtay Teréz, Csányi Árpád, Horváth János, Varga Mátyás, Fehér Miklós, Szegő György, Szakács Györgyi, Szlávik István, Schäffer Judit, Székely László és Vágó Nelly munkáival ismerkedhetnek meg.

Napjaink színházi lenyomatát is megőrizzük: Füzér Anni Turandot-előadásokhoz készült keleti kollekciói, Benedek Mari és Nagy Fruzsina a Krétakör Társulat számára tervezett munkái, Alekszandr Bilozub a Nemzeti Színház és a Thália Színház bemutatóihoz készített meghökkentő, színes sorozatai, El Kazovszkij applikációi, Szűcs Edit testszövet kreációi, Tordai Hajnal tervező kaposvári kosztümjei, Gombár Judit a Győri és a Pécsi Balett, valamint a Maladype bemutatóihoz kidolgozott rajzai, jelmezei gazdagítják a kortárs gyűjteményt.

Legféltettebb kincseink azok a jelmezek, kellékek, melyek a magyar színháztörténet jelentős bemutatóit idézik fel: Jászai Mari, Márkus Emília, Bajor Gizi és Tőkés Anna nagy, nemzeti színházi alakításait illusztrálják. A Bajor Gizi Múzeum állandó kiállításának becses darabja az a keménykalap és az a piros csíkos trikó, melyet Molnár Ferenc világhírű színjátékában, a Liliomban Csortos Gyula viselt.

Az egykor emigrációban élő művészek – Muráti Lili, Szeleczky Zita, Karády Katalin – fellépő ruhái; a Magyar Állami Operaház jelentős bemutatóihoz készült jelmezek, kellékek; de a kortárs színpadi tervezés különleges jelmezei, maszkjai – a Krétakör Társulat teljes jelmez anyaga, El Kazovszkij Dzsan panoptikumhoz készült viseletei – is a több ezer darabot számláló jelmezgyűjteményt gazdagítják.

A makettgyűjteményben számos színházi épület, illetve jeles színházi előadás díszlet modellje tanulmányozható, többek között Antal Csaba, Csanádi Judit, Donáth Péter, Fehér Miklós, Forray Gábor, Füzér Anni, Horgas Péter, Szlávik István, Zeke Edit munkái. 

 

KUTATÓSZOLGÁLAT:

hétfő, szerda: 9.00 – 16.00 óra

 

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható, mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat itt olvasható.

A

MUNKATÁRS:

Hadi Barbara (muzeológus): 061 375 1184/116, hadi.barbara@oszmi.hu